“WVZ – Watersportvereniging Zeewolde” is zoals de naam al aangeeft, de vereniging voor watersporten in en bij Zeewolde. Het dorp Zeewolde is gelegen aan het binnenmeer ‘Wolderwijd’. Het Wolderwijd is onderdeel van de Veluwe randmeren welke zijn ontstaan na de inpoldering van de Flevopolders: Oost-Flevoland en Zuid-Flevoland.
Het Wolderwijd heeft een oppervlakte van circa 1800 hectare, waarvan ruim 750 hectare valt binnen de recreatiebebakening (diepte minimaal 1,5 meter -NAP). De huidige diepte van de waterbodem in het noordwestelijke deel is, op enkele ondiepten bij Zeewolde na, voldoende voor recreatievaart en zeilwedstrijden en is optimaal te gebruiken voor tal van watersportactiviteiten.
De Watersport Vereniging Zeewolde, WVZ, is in 1983 opgericht door een aantal watersport liefhebbers en de eerste ledenvergadering werd gehouden op 28 november 1983. De eerste huizen van het dorp Zeewolde werden op dat moment gebouwd, echter de havens waren eind jaren zeventig al aangelegd.
Aan het einde van 1992 werd het voormalige verenigingschip “de Bolschuit” aangeschaft. De ligplaats van het verenigingschip is in “de Bolhaven”, één van de havens van jachthaven Wolderwijd in Zeewolde. Vanuit deze lokatie organiseert de vereniging haar activiteiten voor jong en oud. Een nieuw clubschip werd in 2011 gebouwd en is begin 2012 in gebruik genomen.
De vereniging is een dienstenvereniging en heeft geen eigen haven. Dit in tegenstelling tot vele andere watersportverenigingen die juist hun bestaansrecht hebben verkregen met een eigen haven. De vereniging heeft op dit moment ongeveer 160 leden, maar dit aantal varieert in kleine mate per jaar. De vereniging is aangesloten bij het Watersportverbond.
Tot op heden concentreert de vereniging zich op drie hoofdtaken en organiseert daarbij nog een aantal andere evenementen. De hoofdtaken zijn:
a. Volwassenen wedstrijdzeilen, b. het volwassenenzeilen en c. het jeugdzeilen.
a. Volwassenen wedstrijdzeilen:
Voor alle leden van de WVZeewolde is er in de periode mei tot september elke woensdagavond de mogelijkheid om mee te doen aan, wedstrijdzeilen. De wedstrijden vinden plaats op het Wolderwijd en afhankelijk van de wind wordt één van de acht mogelijke wedstrijdbanen gevaren. De Woensdag Avond Competitie vindt plaats in samenwerking met de Watersportvereniging Flevo uit Harderwijk, heeft meer dan 80 inschrijvingen, waarbij dus regelmatig meer dan 60 schepen aan de WAC wedstrijd mee doen. Een prima competitief wedstrijdveld, waarbij open zeilboten en kajuitzeilboten strijden voor een goede klassering.
Van oktober tot april worden eens per twee weken op de zondagmiddag afhankelijk van de weersgesteldheid wedstrijden gevaren. De koude zorgt dan wel voor een lager aantal deelnemers. Het afgelopen jaar hebben de Berenburger Race, de E-sailing Cup en de Vakantieservies Wintercompetitie wedstrijden in najaar, winter en voorjaar plaatsgevonden.
b. Volwassenenzeilen
Vanaf begin mei kan elke volwassene (of jongere) die kennis wil maken met de watersport en zeilen in het bijzonder, op de donderdagavond bij de WVZeewolde terecht. Een aantal leden stelt persoon en schip beschikbaar om te gaan zeilen om volgens het principe “al doende leert men” inzicht te geven in het besturen en manoeuvreren met een zeilschip. Van een ‘simpele’ open zeilboot tot een wedstrijd open zeilboot met spinaker, van kajuitzeilschip tot het varen met een platbodem kan op deze avond worden gezeild, waarbij de deelnemers veelal zelf kunnen aangeven op welk schip zij willen zeilen. De bedoeling is dat men na twee of drie seizoenen genoeg inzicht heeft gekregen om een eigen boot te kunnen aanschaffen of een boot te kunnen huren en hier veilig mee te kunnen gaan varen.
c. Jeugdzeilen
Vanaf 8 jaar en in het bezit van een zwemdiploma kunnen jongens en meisjes leren zeilen in een Optimist. De opleiding vindt plaats volgens het CWO (Commissie Watersport Opleidingen). De mogelijkheid bestaat nu om het CWO 1, 2 en 3 te halen binnen de vereniging. De WVZeewolde heeft zes eigen Optimist bootjes en deze kunnen gebruikt worden door kinderen die geen eigen bootje hebben.
Ter voorbereiding op deze opleiding heeft de WVZeewolde in 2010 de “Spetterklas” geïntroduceerd. Hieraan kunnen jongens en meisjes vanaf 6 jaar deelnemen en alvast wennen aan het bootje, water, golven en de wind. Het heeft als voordeel dat als ze later doorgaan voor het CWO dit sneller en efficiënter plaatst vindt.
Voor de gevorderde zeilers bestaat de mogelijkheid tot deelname aan de ‘Wedstrijd Training’. In het voorjaar, zomer en najaar worden de deelnemers gecoached in het varen van wedstrijden.
Andere evenementen:
De andere evenementen die de vereniging organiseert zijn de theoretische opleidingen in het winterseizoen, zoals de ANWB – HISWA – Watersportverbond “klein vaarbewijs 1 en 2” certificaten of de theoretische cursus Kustnavigatie. Het cursusaanbod zouden we willen uitbereiden met EHBO, motorkennis of weerkunde. In de zomer organiseren we de Senioren opstapmiddag. Ook zorgen we voor de opleiding van de Resque bemanningen die de wedstrijden en de jeugdopleiding begeleiden.
Ambitie en visie
Als watersportvereniging geven wij voor alle leeftijden, man en vrouw, recreanten, zeilers en wedstrijdzeilers de mogelijkheid om zich te oriënteren of verder te bekwamen in de watersport. Maar vooral willen we dat ze optimaal kunnen genieten van de watersport en het watersportgebied in en om Zeewolde.
De vereniging bestaat bij de gratie van alle vrijwilligers die zich belangeloos inzetten om de nodig taken te vervullen.
Ouders van jeugdzeilers zijn actief betrokken bij de zeilopleiding van hun kinderen. Vanwege de jonge leeftijd missen zij soms nog de kracht en vaardigheid om zelfstandig de voorbereidingen te treffen en hun bootje op – en af te tuigen. Vrijwilligers, bestaande uit volwassenen en jongvolwassenen, met zeilevaring helpen bij de opleiding van het CWO jeugdzeilen.
Leden met een eigen zeilboot kunnen hun vaardigheden en kennis delen met mensen die het zeilen graag willen leren. Of competatief aan wedstrijden meedoen om ‘de fun’ of om zich te meten met de andere deelnemers.
Ook minder valide zeil(st)ers kunnen bij WVZeewolde terecht om hun zeilactiviteiten te ontplooien. De vereniging heeft echter geen eigen aangepaste boten maar wel een tillift. De Hansacommissie in de vereniging bied mindervalide zeilers de mogelijkheid om te kunnen trainen en zich voor te bereiden op wedstrijden.
De vereniging wil gezien worden als een serieuze, duurzame, innovatieve en actieve vereniging. Organisatorisch kiezen we voor stabiliteit en continuiteit.
De vereniging heeft de ambitie om op termijn regionale, nationale of mogelijk internationale wedstrijden te organiseren. Hierbij horen dan een aantal uitdagingen welke vooraf onder controlle dienen te zijn: waterplanten problematiek, wedstrijdleidingstaff en evenmentorganisatie.
Met betrekking tot de huidige ontwikkelingen van de watersport in Zeewolde en de Veluwe-randmeren denken en praten we mee met de gemeente Zeewolde en via het Watersportverbond – regio Randmeren.
Meer informatie over de WVZ is te vinden via de onderstaande links of het menu bovenaan de pagina.
Bestuur
Ook kan er via de link meer informatie worden gevonden over de Activiteiten van de WVZ.